Program KiDS na Podlasiu

Program KiDS na Podlasiu

W dniu 19 marca br. w Białymstoku odbyło się szkolenie dla nauczycieli szkół podstawowych z Podlasia na temat cukrzycy typu 1. i profilaktyki cukrzycy typu 2., w ramach projektu „KiDS – Dzieci i Cukrzyca w Szkołach”. Spotkanie zorganizowało Polskie Stowarzyszenie...
Badania: szczepionka przeciw cukrzycy testowana w Polsce

Badania: szczepionka przeciw cukrzycy testowana w Polsce

Polscy naukowcy włączyli się do badań klinicznych nad szczepionką przeciw cukrzycy. W kraju przyjęły ją pierwsze dzieci. Szczepionkę podaje się doustnie w formie kapsułki. W jej środku znajduje się insulina, która ma zapobiegać pojawieniu się cukrzycy. Kapsułkę z...
Ankieta dotycząca wiedzy o badaniach klinicznych

Ankieta dotycząca wiedzy o badaniach klinicznych

W imieniu partnerów projektu „Pacjent w badaniach klinicznych” zwracamy się z uprzejmą prośbą o udział w krótkim badaniu na temat wiedzy o badaniach klinicznych. Zebrane w ten sposób dane posłużą nam do stworzenia raportu na temat jak obecnie postrzegane są badania...
Badania: statyny mogą zwiększać ryzyko cukrzycy?

Badania: statyny mogą zwiększać ryzyko cukrzycy?

Pacjenci, którzy przyjmują kontrolujące poziom cholesterolu statyny są bardziej narażeni na podwyższony poziom glukozy, oporność na insulinę i cukrzycę typu drugiego – wskazuje nowa analiza. W trakcie leczenia tymi preparatami potrzebne może być więc stosowanie...
KiDS na Halowych Mistrzostwach Piłki Nożnej Dzieci z Cukrzycą

KiDS na Halowych Mistrzostwach Piłki Nożnej Dzieci z Cukrzycą

Piękna gra, wspaniała zabawa i… czerwona kartka dla cukrzycy! W dnia 9-10.03. projekt KiDS był reprezentowany w postaci stoiska na Halowych Mistrzowskich Piłki Nożnej Dzieci z Cukrzycą w Suchym Lesie k. Poznania. To były dwa dni wielkich piłkarskich emocji i super...
„Śmieciowe żarcie” coraz bardziej… śmieciowe

„Śmieciowe żarcie” coraz bardziej… śmieciowe

Według naukowców restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. Wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów. Jak opisuje „Najwyższy Czas”Te przerażające wyniki opublikowano w...
Skip to content