Pierwszą na świecie bioniczną trzustkę wraz z naczyniami krwionośnymi wydrukowali w technice 3D badacze z Fundacji Badań i Rozwoju Nauki pod kierunkiem dr hab. med. Michała Wszoły. Na kwiecień 2019 r. planuje się wszczepienie wydrukowanych płatków trzustkowych myszom....
Minister zdrowia na mocy ustawy Prawo farmaceutyczne opublikował obwieszczenie w sprawie wykazu produktów leczniczych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych zagrożonych brakiem dostępności na terytorium Rzeczypospolitej...
W dniu 19 marca br. w Białymstoku odbyło się szkolenie dla nauczycieli szkół podstawowych z Podlasia na temat cukrzycy typu 1. i profilaktyki cukrzycy typu 2., w ramach projektu „KiDS – Dzieci i Cukrzyca w Szkołach”. Spotkanie zorganizowało Polskie Stowarzyszenie...
Polscy naukowcy włączyli się do badań klinicznych nad szczepionką przeciw cukrzycy. W kraju przyjęły ją pierwsze dzieci. Szczepionkę podaje się doustnie w formie kapsułki. W jej środku znajduje się insulina, która ma zapobiegać pojawieniu się cukrzycy. Kapsułkę z...
Poniżej znajdą Państwo link do pisma stanowiącego odpowiedź Ministerstwa Zdrowia na interpelację wystosowaną przez panie posłanki, na czele z panią poseł Krystyną Wróblewską: Odpowiedź na interpelację poselską
W imieniu partnerów projektu „Pacjent w badaniach klinicznych” zwracamy się z uprzejmą prośbą o udział w krótkim badaniu na temat wiedzy o badaniach klinicznych. Zebrane w ten sposób dane posłużą nam do stworzenia raportu na temat jak obecnie postrzegane są badania...
Pacjenci, którzy przyjmują kontrolujące poziom cholesterolu statyny są bardziej narażeni na podwyższony poziom glukozy, oporność na insulinę i cukrzycę typu drugiego – wskazuje nowa analiza. W trakcie leczenia tymi preparatami potrzebne może być więc stosowanie...
Piękna gra, wspaniała zabawa i… czerwona kartka dla cukrzycy! W dnia 9-10.03. projekt KiDS był reprezentowany w postaci stoiska na Halowych Mistrzowskich Piłki Nożnej Dzieci z Cukrzycą w Suchym Lesie k. Poznania. To były dwa dni wielkich piłkarskich emocji i super...
Według naukowców restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. Wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów. Jak opisuje „Najwyższy Czas”Te przerażające wyniki opublikowano w...