Pacjenci, którzy przyjmują kontrolujące poziom cholesterolu statyny są bardziej narażeni na podwyższony poziom glukozy, oporność na insulinę i cukrzycę typu drugiego – wskazuje nowa analiza. W trakcie leczenia tymi preparatami potrzebne może być więc stosowanie działań zapobiegawczych.

Autorzy publikacji, która ukazała się na łamach pisma “British Journal of Clinical Pharmacology” ostrzegają przed niebezpieczeństwem związanym z przyjmowaniem statyn – popularnych leków obniżających poziom cholesterolu.

W swojej analizie naukowcy z holenderskiego Centrum Medycznego Erazma przeanalizowali, obejmujące okres 15 lat, informacje na temat ponad 9,5 tys. osób w wieku ponad 45 lat. Na początku badania, wszystkie uczestniczące w nim osoby były wolne od cukrzycy.

W porównaniu do uczestników, którzy nigdy nie przyjmowali statyn, osoby, które były nimi leczone, miały wyższy poziom insuliny we krwi na czczo i wyższą insulinooporność. Co więcej, pacjenci, którzy kiedykolwiek przyjmowali statyny, byli w czasie trwania projektu aż o 38 proc. bardziej zagrożeni cukrzycą typu 2.

Ryzyko było szczególnie wysokie u osób z zaburzoną gospodarką glukozą i cierpiących na nadwagę lub otyłość.

– Wyniki te sugerują, że u pacjentów rozpoczynających terapię statynami uzasadnione może być stosowanie strategii zapobiegawczych, które zminimalizują ryzyko cukrzycy, takich jak kontrola poziomu glukozy i redukcja masy ciała – zwraca uwagę autor analizy prof. Bruno Stricker.

Więcej informacji:
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/w-slt030519.php

Źródło: PAP/Rynek Zdrowia

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content