Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

W dniu 24 listopada 2018 r. odbyło się pierwsze w historii nowo powstałego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koła nr 2 w Brzegu spotkanie edukacyjne w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą.

Spotkanie rozpoczęła prezes Stowarzyszenia p. Grażyna Garbe. W pięknej scenerii Zamku Piastów Śląskich w Brzegu mieszkańcy Brzegu mieli okazję wysłuchać wykładów lekarzy: dr Rafała Słowińskiego o cukrzycy jako cichym zabójcy, dr Karoliny Nowakowskiej na temat powikłań ocznych w przebiegu cukrzycy, dietetyk mgr Aneta Barcewicz przedstawiła zasady prawidłowego żywienia w cukrzycy, farmaceuta dr Michał Wysocki opowiedział o znaczeniu fitofarmaceutyków w cukrzycy, p. Agnieszka Prokopowicz przedstawiła prawidłowe zasady podaży insuliny, p. Ewa Mular opowiedziała o prawidłowym oznaczaniu glikemii we krwi.

Uczestnicy spotkania wzięli udział w warsztatach kulinarnych p. Weroniki Szumlak oraz degustacji przygotowanych potraw. W przerwach mieli okazję zbadać poziom glikemii przygodnej, ciśnienie tętnicze krwi, dokonać komputerowego badania skóry, skorzystać z porad kosmetologa oraz dietetyka. W trakcie spotkania organizowane były quizy wiedzy o cukrzycy z cennymi nagrodami. Konferencję uświetniły występy muzyczne akordeonisty Grzegorza Kuryła oraz uczniów z Państwowej Szkoły Muzycznej w Brzegu. Na dziedzińcu zamkowym Stowarzyszenie Brzeg 4×4 prezentowało naszym gościom samochody terenowe. Dla uczestników spotkania przewidziano przerwy na zdrowy poczęstunek. Prezentowane wykłady spotkały się z ogromnym zainteresowaniem słuchaczy.

Dziękujemy wszystkim za przybycie, liczba osób uczestniczących w spotkaniu przerosła nasze oczekiwania, tym bardziej, że było to nasze pierwsze tak duże przedsięwzięcie.  Spotkanie odbyło się dzięki wsparciu Urzędu Marszałkowskiego w Opolu, Samorządu Miasta Brzeg, dyrektora Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, firm: Diagnosis, Polfa – Tarchomin, Meson, Diabetyk 24, Roche Diabetes Care, Sandoz, MSD, Mylan, Dolnośląskiej Grupy Aptecznej, Inter PC, Gospodarstwa Sadowniczego Gać, LazurOptic.