• Zdaniem lekarza dra Marka Hymana jedną z głównych przyczyn przedwczesnego starzenia jest insulinooporność
  • – Insulinooporność prowadzi do stanów zapalnych, zachwiania równowagi hormonalnej, chorób serca, cukrzycy, nowotworów i demencji – podkreśla ekspert
  • Chcąc zapobiec rozwinięciu się insulinooporności, należy zmodyfikować jadłospis, eliminując z niego używki oraz pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym
  • Dietę warto wzbogacić o produkty bogate w błonnik: rośliny strączkowe, awokado, siemię lniane, nasiona chia i komosę ryżową

Insulinooporność przyczyną przedwczesnego starzenia

Znany lekarz i autor bestsellerowych książek dr Mark Hyman podkreśla, że do głównych przyczyn przedwczesnego starzenia należy insulinooporność. Ekspert radzi, jak do tego nie dopuścić.

Dzięki rozwojowi medycyny uniwersalne ludzkie marzenie o długowieczności wydaje się być w zasięgu ręki. Choć mamy obecnie dostęp do szerokiej gamy leków, suplementów i rozmaitych kuracji, które pozwalają zapobiec groźnym chorobom i tym samym pomagają zachować długie i zdrowe życie, spowolnienie zgoła nieuchronnego procesu starzenia uzależnione jest również od naszych codziennych wyborów i nawyków. Dieta bogata w wysoko przetworzoną żywność, brak regularnej aktywności fizycznej, palenie papierosów i nadużywanie wysokoprocentowych trunków znacząco bowiem ów proces przyspieszają.

Dr Mark Hyman, światowej sławy specjalista medycyny funkcjonalnej i autor bestsellerowych książek, takich jak “Forever Young”, wskazuje w rozmowie z magazynem “Vogue”, iż bodaj najczęstszą przyczyną przedwczesnego starzenia i występowania powiązanych z wiekiem chorób jest insulinooporność, czyli zmniejszona wrażliwość organizmu na insulinę. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, jest to stan, w którym normalne stężenie insuliny jest niewystarczające, aby umożliwić prawidłową reakcję organizmu na ten hormon. Upośledzona reakcja na insulinę sprawia, że trzustka musi produkować większą jej ilość w celu regulacji glikemii.

– Insulinooporność prowadzi do stanów zapalnych, zachwiania równowagi hormonalnej, chorób serca, cukrzycy, nowotworów i demencji. Może również wywołać sarkopenię, czyli postępujący spadek siły mięśniowej, którego konsekwencją są częste urazy, pogorszenie sprawności fizycznej, a nawet niepełnosprawność – wylicza dr Hyman. Ekspert podkreśla, że najbardziej narażone na rozwój tej dolegliwości są osoby, które stosują źle zbilansowaną dietę. – Głównym czynnikiem jest przejadanie się produktami zawierającymi skrobię i cukry proste. Trzustka pompuje wówczas mnóstwo insuliny, a komórki powoli stają się odporne na jej działanie, co oznacza, że do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi potrzeba coraz więcej insuliny – tłumaczy specjalista.

Aby zapobiec rozwinięciu się insulinooporności, należy więc zmodyfikować swój jadłospis, eliminując z niego używki oraz pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak fast foody czy słodycze. Dietę warto natomiast wzbogacić o produkty bogate w błonnik – rośliny strączkowe, awokado, siemię lniane, nasiona chia i komosę ryżową. Jak powiada dr Hyman, ważne jest również dbanie o odpowiednią ilość snu, a także unikanie stresu i regularne podejmowanie aktywności fizycznej. Ćwiczenia, zwłaszcza te intensywne, powodują bowiem wzrost wrażliwości tkanek na insulinę.

Źródło: www.rynekzdrowia.pl

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content