𝗖𝘂𝗸𝗿𝘇𝘆𝗰𝗮 𝘁𝘆𝗽𝘂 𝟮 jest uznawana za epidemię XXI wieku.
Czy zagraża naszym dzieciom w dorosłym życiu?
Edukacja dzieci i młodzieży na temat zdrowego żywienia i prawidłowej masy ciała to istota prewencji wystąpienia cukrzycy w kolejnych latach życia.
________________________________________
Mówiąc o cukrzycy najczęściej mamy na myśli 𝗰𝘂𝗸𝗿𝘇𝘆𝗰𝗲̨ 𝘁𝘆𝗽𝘂 𝟮.
Skłonność do jej występowania bywa dziedziczna, najczęściej jednak jest efektem zaniedbań i stylu życia.
Sprzyjają jej czynniki takie jak:
brak ruchu
nadwaga i otyłość
brak regularnych badań
spożywanie żywności wysokoprzetworzonej
nadmiar węglowodanów w diecie.
Otyłość i nadwaga u młodzieży spowodowana spożyciem słonych i słodkich przekąsek w konsekwencji może spowodować cukrzycę typu 2 w kolejnych latach życia.
________________________________________
Istnieje także 𝗰𝘂𝗸𝗿𝘇𝘆𝗰𝗮 𝘁𝘆𝗽𝘂 𝟭 (insulinozależna) nazywana „młodzieńczą”, ponieważ najczęściej dotyka dzieci i młodzież.
Nie mija wraz z wiekiem, trwa do końca życia.
Wynika z niedoboru lub całkowitego braku insuliny.
Aktualnie cukrzycy typu 1 nie można zapobiec.
Cukrzyca typu 1 wymaga podawania choremu insuliny podskórnie, aby utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi.
________________________________________
W przygotowanym materiale filmowym nasz ekspert 𝗘𝘄𝗮 𝗗𝘆𝗴𝗮𝘀𝘇𝗲𝘄𝗶𝗰𝘇 𝗱𝗶𝗲𝘁𝗲𝘁𝘆𝗸, 𝗲𝗱𝘂𝗸𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗮𝗯𝗲𝘁𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝘇𝗻𝘆 udziela odpowiedzi m.in. na pytania:
Na czym polega cukrzyca?
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?
W jaki sposób insulina działa w organizmie?
Dlaczego nadwaga i otyłość wpływa na powstawanie cukrzycy?
Ulotka dostępna na stronie https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/profilaktyka-od-najmlodszych-lat-jak-rozmawiac-z-dzieckiem-o-cukrzycy-sroda-z-profilaktyka-w-ow-nfz,551.html powstała w konsultacji z p. 𝗔𝗻𝗻𝗮̨ 𝗦́𝗹𝗶𝘄𝗶𝗻́𝘀𝗸𝗮̨ 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝘀 𝗭𝗮𝗿𝘇𝗮̨𝗱𝘂 𝗚ł𝗼́𝘄𝗻𝗲𝗴𝗼 𝗣𝗼𝗹𝘀𝗸𝗶𝗲𝗴𝗼 𝗦𝘁𝗼𝘄𝗮𝗿𝘇𝘆𝘀𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗗𝗶𝗮𝗯𝗲𝘁𝘆𝗸𝗼́𝘄.
________________________________________
Aktywność fizyczna i ukształtowanie u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych mogą w dużym stopniu zapobiec wystąpieniu cukrzycy w przyszłości.
Zalety zdrowego żywienia dzieci to:
więcej energii
lepsze osiągnięcia w sporcie
dobre wyniki w nauce
poprawa koncentracji
dobry wygląd
dobre samopoczucie psychiczne.
________________________________________
𝗖𝘇𝘆 𝘄𝗶𝗲𝘀𝘇, 𝘇̇𝗲…?
Należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców dziennie – więcej warzyw niż owoców.
𝗕ł𝗼𝗻𝗻𝗶𝗸 zawarty w warzywach:
daje uczucie sytości
spowalnia trawienie i wchłanianie
obniża indeks glikemiczny
jak gąbka otacza się cukrem i tłuszczem i potem jak szczotka – wymiata z organizmu resztki pokarmowe czyli to, czego nie chcemy przyswoić.
𝗪 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗶𝗹𝗮𝗸𝘁𝘆𝗰𝗲 cukrzycy typu 2 kluczowe są:
regularne posiłki (4-5 posiłków co 3-4 godziny);
niedopuszczanie do przegłodzenia lub przejedzenia;
picie odpowiedniej ilości wody 1-1,5 litra dziennie;
jedzenie węglowodanów złożonych, warzyw, nasion roślin strączkowych;
unikanie węglowodanów prostych (znajdują się np. w słodyczach, słodzonych napojach, w smakowych produktach mlecznych);
ograniczenie niezdrowych przekąsek (np. chipsów), żywności przetworzonej zawierającej sztuczne barwniki, konserwanty, dużo cukru, soli i tłuszczu.
𝗝𝗲𝗱𝘇 𝘇𝗱𝗿𝗼𝘄𝗼! 𝗭̇𝘆𝗷 𝘇𝗱𝗿𝗼𝘄𝗼!