Cukrzyca typu 2, stan przedcukrzycowy, hiperinsulinemia i insulinooporność to bolączki naszych czasów. Nic więc dziwnego, że coraz większą uwagę zwraca się na naturalne metody regulacji stężenia cukru we krwi, które – w odróżnieniu od leków – mogą być stosowane i pomocne zanim jeszcze rozwinie się cukrzyca. W tym artykule przypomnimy, które składniki roślinne, witaminy i pierwiastki są szczególnie rekomendowane osobom chorującym na cukrzycę.

Zanim jeszcze medycyna konwencjonalna zaczęła zajmować się problemem podwyższonego stężenia cukru we krwi, szukano na niego antidotum w medycynie ludowej. W różnych częściach świata u osób z zaburzoną tolerancją glukozy stosowano m.in. liście beberysu, gurmaru, morwy białej i banaby, którym przypisywano właściwości obniżania stężenia glukozy we krwi.

Dzisiaj wiadomo, że takowe właściwości rośliny te faktycznie posiadają. Coraz więcej wiemy też o znaczeniu niektórych witamin i pierwiastków nie tylko na
metabolizm węglowodanów, ale także na ochronę przed rozwojem powikłań w obrębie naczyń krwionośnych. Obecnie substancje takie jak morwa biała czy gurmar, witaminy z grupy B oraz chrom są powszechnie wykorzystywane w suplementach diety dedykowanych diabetykom. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Morwa biała (Morus alba)
Ekstrakt z liści morwy białej zawiera wiele składników aktywnych, takich jak alkaloidy, antocyjany, flawonoidy, aminokwasy, kwasy fenolowe czy witamina C, jednak dla diabetyków kluczowe znacznie ma deoksynojirimycyna, która hamują enzymy odpowiedzialne za rozkład węglowodanów. Dzięki temu, po spożyciu pokarmów bogatych w węglowodany, poziom glukozy we krwi wzrasta wolniej. Morwa zalecana jest w stanie przedcukrzycowym i cukrzycy typu 2, jako wsparcie w kontrolowaniu glikemii poposiłkowej.

Gurmar (Gymnema sylvestre)
Gurmar, określany mianem „zabójcy cukru”, to roślina stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej. Zawiera kwasy gymnemowe, które blokują receptory smakowe odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku, co prowadzi do zmniejszenia apetytu na słodkie pokarmy. Ponadto, gurmar wspomaga produkcję insuliny i poprawia wrażliwość komórek na ten hormon. W badaniach klinicznych wykazano, że suplementacja gurmarem może prowadzić do obniżenia poziomu glukozy we krwi oraz poprawy profilu lipidowego u osób z cukrzycą typu 2. Uczestnicy badań, którzy przyjmowali ekstrakt z gurmaru, zauważyli również zmniejszenie apetytu na słodycze, które bywają „zgubą” dla wielu osób z cukrzycą.

Chrom
Chrom jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie glukozy. Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. Chrom wspiera również transport glukozy do komórek, co jest istotne dla utrzymania prawidłowego poziomu energii. Pierwiastek ten zmniejsza chęć na słodycze, przez co także ułatwia kontrolowanie glikemii.

Preparaty zawierające morwę, gurmar i chrom:
• Pomagają kontrolować apetyt
• Wspomagają utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru w organizmie
• Wspomagają metabolizm glukozy i lipidów

Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B, przede wszystkim niacyna (B3), B1 (tiamina), B6 (pirydoksyna) i B12 (kobalamina) są kluczowe dla dobrej kondycji osób chorujących na cukrzycę, nie tylko mają one pośredni wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, ale także przyczyniają się do ochrony przed powikłaniami mikronacz yniowymi (w szczególności neuropatią) oraz makronaczyniowymi, w tym chorobami układu krążenia.
• Witamina B6 bierze udział w procesie przemiany glukozy w glikogen, przez co ma swój udział w regulacji stężenia cukru we krwi. Odpowiada także za metabolizm aminokwasów oraz syntezę neuroprzekaźników.
• Witamina B12 jest kluczowa dla produkcji czerwonych krwinek oraz zdrowia układu nerwowego. Istnieją również dowody na to, że witamina B12 może wpływać na metabolizm glukozy. Niedobór tej witaminy może prowadzić do zaburzeń w metabolizmie węglowodanów.
• Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, jest niezbędny do syntezy DNA oraz podziału komórek. Istnieją dowody na to, że kwas foliowy może wpływać na metabolizm glukozy oraz wrażliwość na insulinę.

Witaminy z grupy B, a w szczególności witamina B6, B12 i kwas foliowy, są niezbędne dla utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Niedobór tych witamin może prowadzić do podwyższenia stężenia tego aminokwasu we krwi, co zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Ważne, aby zapewnić podaż wszystkich trzech wymienionych witamin z grupy B razem, ponieważ dopiero ich łączne działanie wpływa na zmniejszenie poziomu homocysteiny. Uważa się, że nadmiar homocysteiny przyczynia się do incydentów sercowo naczyniowych, takich jak udar czy zawał w równym stopniu co nieprawidłowy cholesterol.

Korzyści płynące z natury
Wyciągi roślinne, witaminy i pierwiastki, które mają korzystne działanie na metabolizm cukrów oraz chronią przed rozwojem powikłań cukrzycy są zalecane przede wszystkim pacjentom z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością. Nie zastąpią one diety, aktywności fizycznej ani leków, jeśli pacjent takowe przyjmuje, ale są cennym uzupełnieniem terapii.
• Warto wiedzieć, że na rynku są dostępne preparaty złożone, łączące w sobie wyciągi roślinne z witaminami i pierwiastkami. Ich stosowanie jest znacznie wygodniejsze, a zakup bardziej opłacalny niż kupowanie wielu pojedynczych suplementów.
• Produkty zawierające witaminy z grupy B czy wyciągi roślinne wspierające kontrolę glikemii nie powodują niedocukrzeń, nawet jeśli są to preparaty złożone, zawierające wiele substancji aktywnych.
• Preparaty na bazie substancji roślinnych i witamin mogą być stosowane długoterminowo, bez ryzyka ich „przedawkowania” czy konieczności wykonywania dodatkowych badań.
• Stosowane w stanie przedcukrzycowym lub insulinooporności, w połączeniu ze zmianą stylu życia, mogą odsunąć w czasie rozwój cukrzycy typu 2.

Redakcja

Przejdź do treści