Już dwutygodniowa zmiana diety może wpłynąć łagodząco na stan zapalny organizmu – wynika z badania przeprowadzonego na 77 mężczyznach. Tradycyjna dieta roślinna poprawiała odporność, a tzw. dieta zachodnia prowadziła do zaburzeń immunologicznych i metabolicznych.
- Przejście z tradycyjnej diety na zachodnią zwiększało markery zapalne i zaburzało odporność już po 14 dniach
- Dieta oparta na roślinach i fermentowanych napojach obniżała stan zapalny i poprawiała metabolizm
- Badanie wskazuje na znaczenie błonnika, polifenoli i dobrej mikroflory jelitowej dla zdrowia i prewencji chorób cywilizacyjnych
Dieta zachodnia a stany zapalne
Nowe badanie opublikowane w Nature Medicine wykazało, że dieta bogata w błonnik i produkty fermentowane może skutecznie chronić przed chorobami o podłożu zapalnym. Naukowcy z Radboud University Medical Center w Holandii i Kilimanjaro Christian Medical University College w Tanzanii zbadali wpływ zmian żywieniowych na poziomie komórkowym: przeanalizowali reakcje metaboliczne i immunologiczne u młodych mężczyzn z północnej Tanzanii.
W randomizowanym badaniu klinicznym wzięło udział 77 zdrowych mężczyzn o średniej wieku 26 lat. Uczestników podzielono na trzy grupy:
- 23 mężczyzn z obszarów wiejskich, zwykle odżywiających się tradycyjną dietą kilimandżarską, przeszło na dietę zachodnią na dwa tygodnie;
- 22 mężczyzn z miast, na co dzień stosujących dietę zachodnią, przeszło na dietę tradycyjną na dwa tygodnie;
- 22 mężczyzn również stosujących dietę zachodnią włączyło do niej na jeden tydzień napój fermentowany Mbege wytwarzany z bananów i prosa.
W celu kontroli wyników po pięciu uczestników z dwóch pierwszych grup pozostało przy swojej codziennej diecie. Próbki krwi pobierano trzykrotnie: na początku badania, po zakończeniu interwencji dietetycznej oraz cztery tygodnie później.
Analiza wykazała, że już dwutygodniowa zmiana z diety tradycyjnej na zachodnią prowadziła do:
- wzrostu markerów zapalnych we krwi;
- zaburzenia funkcji komórek odpornościowych;
- rozregulowania szlaków metabolicznych powiązanych z chorobami cywilizacyjnymi;
- pogorszenia odpowiedzi immunologicznej.
Przejście na dietę tradycyjną lub spożywanie tradycyjnego napoju fermentowanego skutkowało zmniejszeniem stanów zapalnych oraz poprawą parametrów immunologicznych i metabolicznych. Niektóre pozytywne zmiany utrzymywały się nawet 4 tygodnie po zakończeniu badania, co sugeruje trwały efekt krótkoterminowych zmian dietetycznych.
Co sprawia, że tradycyjna dieta jest zdrowa?
Dieta tradycyjna w badaniu była bogata w 6 produktów lub kategorii produktów:
- czarną herbatę,
- zielone warzywa,
- rośliny strączkowe,
- platany,
- warzywa korzeniowe i bulwy (np. bataty, maniok, taro),
- pradawne zboża, takie jak proso i sorgo.
Produkty te dostarczają dużych ilości błonnika oraz bioaktywnych związków, takich jak polifenole, które działają:
- przeciwzapalnie,
- wspomagają metabolizm,
- wspierają korzystną mikroflorę jelitową.
Napój Mbege dodatkowo dostarczał korzystnych mikroorganizmów i metabolitów, które mogą wspierać funkcje odpornościowe i zdrowie naczyń krwionośnych.
Z kolei dieta zachodnia stosowana w badaniu opierała się na:
- przetworzonym mięsie,
- pizzy,
- frytkach,
- smażonym kurczaku,
- produktach opartych na rafinowanych węglowodanach, takich jak naleśniki, makaron i biały chleb.
Eksperci podkreślają, że dieta ta zawiera duże ilości:
- cukrów prostych,
- tłuszczów nasyconych,
- produktów wysokoprzetworzonych,
co prowadzi do stresu oksydacyjnego, zaburzeń mikroflory jelitowej, wzrostu masy ciała i przewlekłych stanów zapalnych.
Nawet dwa tygodnie robią różnicę
Choć badanie miało pewne ograniczenia – krótki czas trwania, małą liczbę uczestników i wyłącznie mężczyzn – autorzy wskazują, że prowadziło do istotnych spostrzeżeń. W ciągu zaledwie dwóch tygodni można zaobserwować znaczące zmiany w poziomie stanu zapalnego i w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Jak zaznaczył dr Quirijn de Mast, główny autor badania, tradycyjne diety roślinne, takie jak afrykańska, śródziemnomorska czy latynoamerykańska, mogą być skuteczną strategią w prewencji chorób cywilizacyjnych. Z kolei dr Thomas M. Holland z Rush University podkreślił, że kultywowanie tradycyjnego żywienia opartego na naturalnych produktach roślinnych może poprawić zdrowie i jakość życia.
Źródło: rynekzdrowia.pl