Wyższy poziom glukozy w mózgu wpływa na ostrzejszy przebieg choroby Alzheimera – wykazały badania, o których informuje pismo “Alzheimer’s & Dementia: the Journal of the Alzheimer’s Association”.
Naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia badali poziom glukozy w różnych obszarach mózgu podczas autopsji, przeprowadzonej u byłych uczestników Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA), jednych z najszerzej zakrojonych badań dotyczących starzenia się.
Analizie poddano mózgi trzech grup pacjentów: osób ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera, osób, u których nie zdiagnozowano tej choroby, jednak wykryto jej wyraźne ślady w mózgu po śmierci, a także zdrowych osób.
Badacze zaobserwowali różnice w zakresie procesu glikolizy, podczas którego cząsteczki glukozy są przekształcane w pirogronian. Wolniejszy proces glikolizy, a co za tym idzie – wyższy poziom glukozy w mózgu, miał związek z większym nagromadzeniem blaszek amyloidowych i splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.
Autorzy przyjrzeli się także danym dotyczącym poziomu glukozy we krwi badanych osób kilka lat przed śmiercią. Okazało się, że wyższy poziom cukru we krwi szedł w parze z wyższym poziomem glukozy w mózgu.
Naukowcy mają nadzieję, że kontynuacja badań pomoże opracować skuteczniejsze metody zapobiegania i leczenia choroby Alzheimera.
Źródło: PAP/Rynek Zdrowia