Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Wyższy poziom glukozy w mózgu wpływa na ostrzejszy przebieg choroby Alzheimera – wykazały badania, o których informuje pismo „Alzheimer’s & Dementia: the Journal of the Alzheimer’s Association”.

Naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia badali poziom glukozy w różnych obszarach mózgu podczas autopsji, przeprowadzonej u byłych uczestników Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA), jednych z najszerzej zakrojonych badań dotyczących starzenia się.

Analizie poddano mózgi trzech grup pacjentów: osób ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera, osób, u których nie zdiagnozowano tej choroby, jednak wykryto jej wyraźne ślady w mózgu po śmierci, a także zdrowych osób.

Badacze zaobserwowali różnice w zakresie procesu glikolizy, podczas którego cząsteczki glukozy są przekształcane w pirogronian. Wolniejszy proces glikolizy, a co za tym idzie – wyższy poziom glukozy w mózgu, miał związek z większym nagromadzeniem blaszek amyloidowych i splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.

Autorzy przyjrzeli się także danym dotyczącym poziomu glukozy we krwi badanych osób kilka lat przed śmiercią. Okazało się, że wyższy poziom cukru we krwi szedł w parze z wyższym poziomem glukozy w mózgu.

Naukowcy mają nadzieję, że kontynuacja badań pomoże opracować skuteczniejsze metody zapobiegania i leczenia choroby Alzheimera.

Źródło: PAP/Rynek Zdrowia