Insulina uwalniana jest do krwi przez trzustkę. Reguluje poziom cukru we krwi, między innymi sygnalizując wątrobie, aby wstrzymała produkcję glukozy. Cukrzyca typu 2, w której organizm słabo reaguje na insulinę, należy do największych współczesnych wyzwań zdrowotnych. Mechanizm jej powstawania nie został jeszcze całkowicie wyjaśniony, jednak wiadomo, że sprzyjają jej otyłość oraz brak ruchu.
Diety ketogeniczne – ubogie w węglowodany, a o wysokiej zawartości tłuszczu (czyli bogata np. w oleje roślinne, masło, majonez itp. – a zarazem uboga w produkty zbożowe, słodycze, dżemy, syropy itp.) – skutecznie obniżają masę ciała i były dotychczas uważane za korzystne dla zdrowia.
Naukowcy z ETH Zurich oraz uniwersyteckiego szpitala pediatrycznego w Zurychu przeprowadzili badania na dwóch grupach myszy: karmionych dieta ketogeniczną oraz wysokotłuszczową z normalna zawartością węglowodanów. Wiadomo, że pod wpływem diety wysokotłuszczowej wątroba staje się oporna na działanie insuliny.
Następnie przeprowadzone zostały testy metaboliczne, pozwalające określić wytwarzanie przez zwierzęta cukru (głównie w wątrobie) oraz wychwytywanie go przez tkanki (przede wszystkim mięśnie) podczas działania insuliny.
Okazało się, że podczas diety ketogenicznej kontrolowanie poziomu cukru we krwi nie działało prawidłowo, a wątroba nie reagowała na insulinę.
Jeśli wątroba nie jest w stanie reagować na normalne poziomy insuliny, aby kontrolować poziom cukru we krwi, może się zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Mechanizm leżący u podstaw całego procesu nie został określony, dlatego istnienie powodującej insulinooporność w wątrobie reakcji fizjologicznej wspólnej dla diety niskowęglowodanowej i zwykłej diety wysokotłuszczowej wymaga dalszych badań. Autorzy przypuszczają, że produkty metabolizmu kwasów tłuszczowych mogą pełnić w mózgu role chemicznych sygnałów.
Paweł Wernicki
Źródło: PAP/Rynek Zdrowia
ale bełkot.
Masz rację.mi udało się uratować z nadwagi tylko dzięki tej diecie na innych ani kilo nie schudłam i byłam głodna.to węglowodany uzależniają i powodują głód cukier rośnie a wraz z nim apetyt i błędne koło..waga rośnie…keto przerywa ten mechanizm,czuje się dobrze jem zdrowe tłuszcze białka ryby śledzie jajka i białe mięso z różnymi sałatkami na oliwie i nigdy nie czułam się tak dobrze wyniki też ok.zycze zdrowia i sukcesów w utrzymaniu rezultatów!!!
Gdyby to była prawda, to moja waga nie spadłaby ze 117 do 93 kg, a mój HbA1C nie spadłby z 6,2 do 5,4 w przeciągu pół roku. Organizm nie posiada kalorymetru, posiada natomiast progi sytości i głodu. Trzeba jeść tak, aby być sytym na cały dzień.