Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Nowe badania zaprezentowane na zjeździe Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD) w Berlinie (1-5 października), ujawniają mechanizm, dzięki któremu szczepionka Bacillus Calmette-Guerin (BCG) przeciw gruźlicy może obniżać poziom cukru we krwi w cukrzycy typu 1 niemal do prawidłowego poziomu.

Naukowcy w opublikowanych badaniach wyjaśniają mechanizmy takiego działania. Są one w stanie spowodować trwałe, korzystne zmiany w układzie odpornościowym i obniżenie poziomu cukru we krwi – pisze Rzeczpospolita.

Zgodnie z nowym odkryciem brak równowagi immunologiczno-metabolicznej w cukrzycy typu 1 może być wywołany zbyt małą ekspozycją organizmu na drobnoustroje, które są obecnie eliminowane ze środowiska. Wprowadzenie bakterii (BCG) może natomiast pobudzić układ odpornościowy do właściwej „konsumpcji” cukru i obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Szczepionka BCG oparta na nieszkodliwym szczepie bakterii gruźlicy, może natomiast imitować ekspozycję na drobnoustroje, czego w normalnych warunkach jesteśmy pozbawieni.

U osób chorych na cukrzycę typu 1 białe krwinki zużywają minimalną ilość cukru w porównaniu z osobami, które są zdrowe. Pod wpływem drobnoustrojów ze szczepionki BCG białe krwinki zaczynają używać więcej cukru we krwi poprzez zwiększenie tlenowej glikolizy. Wszystko dlatego, że drobnoustroje zawarte w szczepionce potrzebują wielu źródeł energii, żyją wewnątrz białych krwinek i zwiększają wykorzystanie cukru.

Źródło: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia