Jak przekonuje prof. Przemysława Jarosz-Chobot, która kieruje oddziałem diabetologii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, nie ma medycznych przeciwwskazań, by osoby z cukrzycą zjadały codziennie niewielką porcję prawdziwej czekolady. W szpitalu już obowiązuje czekoladowa dieta.
Dowody naukowe, że czekolada nie musi wcale szkodzić chorym na cukrzycę, zaprezentowano w czerwcu ub.r. podczas dorocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego w Orlando na Florydzie. Zgodnie z nimi osoby z rozpoznaną cukrzycą, zarówno dorośli, jak i dzieci, mogą bez szkody dla swojego zdrowia jeść czekoladę zawierającej ponad 77 proc. kakao –
W Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka „czekoladowa dieta” już obowiązuje. Na obiad lub podwieczorek pacjenci oddziału diabetologii dostają do 4 kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao. Dzieci mają do wyboru czekoladę z orzechami i bez.
Dla wielu dzieci to nowość. Niektóre z nich nigdy wcześniej nie miały w ustach prawdziwej czekolady i dopiero uczą się nowego smaku. Jak mówi prof. Jarosz-Chobot, wszyscy – łącznie z rodzicami – uczą się też tego, że czekolada w odpowiednich ilościach jest elementem zdrowego żywienia.
Ciemna czekolada, czyli taka, która zawiera dużo kakao, jest bogatym źródłem magnezu. Poprawia samopoczucie, pomaga w koncentracji, dodaje energii do nauki i pracy, a zawarte w niej flawonoidy hamują proces utleniania „złego” cholesterolu, co wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny.
Źródło: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia