Nowe badania zaprezentowane na zjeździe Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD) w Berlinie (1-5 października), ujawniają mechanizm, dzięki któremu szczepionka Bacillus Calmette-Guerin (BCG) przeciw gruźlicy może obniżać poziom cukru we krwi w cukrzycy typu 1 niemal do prawidłowego poziomu.

Naukowcy w opublikowanych badaniach wyjaśniają mechanizmy takiego działania. Są one w stanie spowodować trwałe, korzystne zmiany w układzie odpornościowym i obniżenie poziomu cukru we krwi – pisze Rzeczpospolita.

Zgodnie z nowym odkryciem brak równowagi immunologiczno-metabolicznej w cukrzycy typu 1 może być wywołany zbyt małą ekspozycją organizmu na drobnoustroje, które są obecnie eliminowane ze środowiska. Wprowadzenie bakterii (BCG) może natomiast pobudzić układ odpornościowy do właściwej “konsumpcji” cukru i obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Szczepionka BCG oparta na nieszkodliwym szczepie bakterii gruźlicy, może natomiast imitować ekspozycję na drobnoustroje, czego w normalnych warunkach jesteśmy pozbawieni.

U osób chorych na cukrzycę typu 1 białe krwinki zużywają minimalną ilość cukru w porównaniu z osobami, które są zdrowe. Pod wpływem drobnoustrojów ze szczepionki BCG białe krwinki zaczynają używać więcej cukru we krwi poprzez zwiększenie tlenowej glikolizy. Wszystko dlatego, że drobnoustroje zawarte w szczepionce potrzebują wielu źródeł energii, żyją wewnątrz białych krwinek i zwiększają wykorzystanie cukru.

Źródło: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia

Skip to content