Insulina uwalniana jest do krwi przez trzustkę. Reguluje poziom cukru we krwi, między innymi sygnalizując wątrobie, aby wstrzymała produkcję glukozy. Cukrzyca typu 2, w której organizm słabo reaguje na insulinę, należy do największych współczesnych wyzwań zdrowotnych. Mechanizm jej powstawania nie został jeszcze całkowicie wyjaśniony, jednak wiadomo, że sprzyjają jej otyłość oraz brak ruchu.

Diety ketogeniczne – ubogie w węglowodany, a o wysokiej zawartości tłuszczu (czyli bogata np. w oleje roślinne, masło, majonez itp. – a zarazem uboga w produkty zbożowe, słodycze, dżemy, syropy itp.) – skutecznie obniżają masę ciała i były dotychczas uważane za korzystne dla zdrowia.

Naukowcy z ETH Zurich oraz uniwersyteckiego szpitala pediatrycznego w Zurychu przeprowadzili badania na dwóch grupach myszy: karmionych dieta ketogeniczną oraz wysokotłuszczową z normalna zawartością węglowodanów. Wiadomo, że pod wpływem diety wysokotłuszczowej wątroba staje się oporna na działanie insuliny.

Następnie przeprowadzone zostały testy metaboliczne, pozwalające określić wytwarzanie przez zwierzęta cukru (głównie w wątrobie) oraz wychwytywanie go przez tkanki (przede wszystkim mięśnie) podczas działania insuliny.

Okazało się, że podczas diety ketogenicznej kontrolowanie poziomu cukru we krwi nie działało prawidłowo, a wątroba nie reagowała na insulinę.

Jeśli wątroba nie jest w stanie reagować na normalne poziomy insuliny, aby kontrolować poziom cukru we krwi, może się zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Mechanizm leżący u podstaw całego procesu nie został określony, dlatego istnienie powodującej insulinooporność w wątrobie reakcji fizjologicznej wspólnej dla diety niskowęglowodanowej i zwykłej diety wysokotłuszczowej wymaga dalszych badań. Autorzy przypuszczają, że produkty metabolizmu kwasów tłuszczowych mogą pełnić w mózgu role chemicznych sygnałów.

Paweł Wernicki

Źródło: PAP/Rynek Zdrowia

Skip to content