“Przeciwdziałanie, działanie, efekt”- jak ważne są to starania, wie każdy diabetyk. Dlatego też tegoroczne obchody na Opolszczyźnie zorganizowane były właśnie z myślą zawartą w tytule projektu. Oddział Wojewódzki Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Opolu wraz z Oddziałem Miejskim oraz „Opolskimi Słodziakami” podjął się organizacji tegoż wydarzenia. Dzięki współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego udało się zorganizować dwa spotkania, w których łącznie wzięło udział ponad 150 osób.

25 listopada odbyło się spotkanie edukacyjne dla osób dorosłych. W sali Opolskiego Ratusza spotkali się diabetycy, szczególnie osoby chorujące na cukrzycę typu II. Podczas wydarzenia odbyły się dwa wykłady edukacyjne. Pierwszy przeprowadziła pielęgniarka diabetologiczna- edukatorka, pani mgr Ewa Ledwoń, która opowiedziała o zasadach prawidłowego funkcjonowania z cukrzycą i współpracy z edukatorami. Podczas swojego wykładu przedstawiła również nowoczesne metody leczenia cukrzycy.  Wiele pytań od zaproszonych gości, nie tylko o systemy ciągłego monitorowania glikemii, pokazały jak ważna jest edukacja. Drugi wykład dotyczył prawidłowego odżywiania oraz znaczenia  aktywności fizycznej, szczególnie ważnej przy cukrzycy typu 2. Przeprowadziła go psychodietetyk, pani Larysa Hadasch. Uczestnicy z taką uwagą słuchali wykładu, że gdy podano zdrowe przekąski, zastanawiali się jaki mają indeks glikemiczny.

W spotkaniu uczestniczyli mieszkańcy z wszystkich powiatów, w których funkcjonują nasze koła, czyli M. Opole i powiatów: opolskiego, strzeleckiego, brzeskiego i nyskiego.

10 grudnia odbyło się drugie ze spotkań, które skierowane było  do najmłodszych Słodziaków i ich rodziców. Jak wiadomo najlepszy efekt przynosi działanie, dlatego dzieci i młodzież mogły wziąć udział w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez Poradnie żywieniowo – dietetyczną “Bądź Zdrów Weronika Szumlak”. Warsztaty przeprowadził edukator żywieniowy Nicola Żyła. Gdy dzieci zabrały się do pracy, nad przygotowywaniem zdrowych potraw, rodzice mieli czas na rozmowy i wymianę doświadczeń  przy babeczkach fasolowo – bananowych. Efektem pracy młodych diabetyków były świąteczne praliny z suszonych owoców, sałatka ze śledziem i burakiem, pudding z komosy ryżowej z owocami. To tylko niektóre smakołyki, które przyrządzili mali kucharze.

Na zakończenie obu spotkań uczestnicy otrzymali materiały edukacyjne, w których zawarte są przepisy kulinarne oraz zestawy ćwiczeń opracowane przez edukatorkę żywieniową, panią Weronikę Szumlak. W trakcie spotkania uczestnicy otrzymali lampiony- domki do samodzielnego montażu, co aktywowało ich do prac manualnych.

Światło, oświetlające lampion-domek, ma przypominać, że o swoje zdrowie i dobre samopoczucie powinniśmy  dbać nie tylko od święta, ale także na co dzień.

Odbiór społeczny z jakim spotkał się projekt “Przeciwdziałanie, działanie, efekt” pozwala nam sądzić, że takich spotkań oczekują w przyszłości, a my chętnie postaramy się sprostać ich oczekiwaniom.

Wszystkie te działania nie byłyby możliwe do zrealizowania bez wsparcia finansowego Samorządu Województwa Opolskiego. Szczególne podziękowanie dla pana Marszałka Andrzeja Buły oraz pań z Departamentu Zdrowia i Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, bez których pomocy nie mielibyśmy możliwości działania na tak szeroką skalę.

Ewelina Tomechna
Prezes Opolskiego Oddziału Wojewódzkiego PSD

Skip to content