Do menu pacjentów oddziału diabetologii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, trafiły orzeszki ziemne i masło orzechowe. W ten sposób eksperci wdrażają w życie efekty najnowszych badań, z których wynika, że masło z orzechów ziemnych, nerkowca czy migdałów przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Eksperci podkreślają, że masło orzechowe spożywane przez dzieci w szpitalu jest wysokiej jakości. Nie zawiera ani soli, ani oleju palmowego, ani tym bardziej cukru. Jest w 100 procentach z orzechów. Dzieci mogą nim smarować kanapki lub spożywać jako dodatek do kefiru, maślanki albo jogurtu – podkreśla Gazeta Wyborcza.

Orzechy, migdały i inne dodatki są nie tylko smaczne i pożywne, ale mają też pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie pacjentów. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje do dwóch łyżeczek masła orzechowego dziennie dla osoby dorosłej.

Źródło: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content