Konferencja – Miejsce i Rola Organizacji Pacjenckich
10 lutego 2020
Od marca spadną ceny insulin
12 lutego 2020

Badania noworodków w Radomiu

Mazowiecki Szpital Specjalistyczny w Radomiu rozpoczyna program testów przesiewowych u noworodków w kierunku ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1.  Program będzie realizowany do końca sierpnia 2020 roku.

Badanie GPPA-02 jest skierowane do dzieci urodzonych od 36. tygodnia ciąży. Wykonuje się go w ramach opieki okołoporodowej. – O przebiegu badania, jego potrzebie rodziców będą informować lekarze neonatolodzy. Pobrane próbki krwi od noworodków trafią do Zakładu Badań Przesiewowych i Diagnostyki Metabolicznej Instytutu Matki i Dziecka. Jeśli wyniki będą nieprawidłowe, wówczas IMiD poinformuje o tym rodziców – informuje szpital.

Jak mówiła nam wcześniej prof. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w kraju mamy już nie epidemię, a pandemię cukrzycy. Potwierdzają to dane NFZ, z których wynika, że z cukrzycą zmaga się już 3 mln Polaków, a za 7 lat będzie ich o milion więcej.

Liczba chorych na cukrzycę rośnie w kraju w zastraszającym tempie. W 2014 r. chorowało 2,55 mln dorosłych Polaków, a w 2018 r. liczba ta wzrosła do 2,86 mln. Wśród dorosłych dominowały osoby powyżej 55 lat. Osoby chore stanowiły w 2018 r. 9,1 proc. populacji dorosłych.

Zdaniem ekspertów odsetek chorych w rzeczywistości jest zdecydowanie wyższy. – Szacuje się, że ok. 20 proc. kolejnych chorych nie jest świadomych tego problemu – wskazywała prof. Zozulińska-Ziółkiewicz.

Profesor przyznaje, że w ostatnim czasie rośnie odsetek dzieci z cukrzyca typu 1, i Polska przoduje w tym zakresie na tle Europy.

Cukrzyca typu 1 to choroba autoimmunologiczna. W organizmie chorego powstają przeciwciała, które atakują i niszczą komórki beta trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Osoby z cukrzycą typu 1 są bardziej narażone na rozwój innych chorób autoimmunologicznych, np. celiakii, choroby Hashimoto czy bielactwa. Wpływ na rozwój tej choroby u dzieci mają też: złe nawyki żywieniowe matki, która w ciąży jadła dużo pokarmów przetworzonych lub z dużą ilością cukrów prostych, niedobór witaminy D oraz cukrzyca w ciąży. Większą zapadalność na cukrzycę typu 1 obserwuje się u dzieci niekarmionych piersią.

Źródło: KL,WSS/Rynek Zdrowia

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *