Aktualności
Spotkanie integracyjne w Kole Powiatowym w Lublińcu
Dnia 6 maja 2023 roku na integracyjnym spotkaniu przy grillu spotkali się lublinieccy diabetycy
31 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Tytoniu
To dobra okazja, by podkreślić, jak niewątpliwie negatywny wpływ na zdrowie wywiera palenie papierosów
Od epidemii do tridemii
Zapraszamy do zapoznania się z infografiką, z której dowiedzą się Państwo jak ważne dla diabetyków są szczepienia ochronne
Nowe logo Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF)
Zarząd Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (International Diabetes Federation, IDF) podjął decyzję o zmianie wizerunku logotypu organizacji
Posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Zdrowia Publicznego
Właściwie wydawane pieniądze z opłaty cukrowej pomogłyby w stałym usprawnianiu systemu opieki nad pacjentem z cukrzycą, ale również w podnoszeniu poziomu profilaktyki chorób cywilizacyjnych – podkreśliła Prezes Zarządu Głównego PSD Anna Śliwińska podczas posiedzenia Zespołu Parlamentarnego ds. Zdrowia Publicznego, które odbyło się dnia 23 maja 2023 r.
Światowy Dzień Profilaktyki Cukrzycy
Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) ustanowiła 14 sierpnia Światowym Dniem Profilaktyki Cukrzycy
Jak osiągnąć dobry czas w zakresie docelowym?
Kiedyś o satysfakcjonującym wyrównaniu cukrzycy świadczył odsetek hemoglobiny glikowanej poniżej 7%; obecnie coraz częściej świadczy o nim czas w zakresie docelowym na poziomie powyżej 70%
Mieleccy diabetycy w Lublinie
W dniach 5-6 maja grupa diabetyków z Mielca dzięki dofinansowaniu z Urzędu Miasta w Mielcu i Urzędu Gminy Mielec miała okazję spotkać się z diabetykami z Koła PSD nr 3 w Lublinie
Ważne ustalenia naukowców. To klucz do zmniejszenia ryzyka cukrzycy
Badacze z Australii ustalili, że Dieta IF (intermittent fasting), która koncentruje się na jedzeniu tylko w wyznaczonym oknie żywieniowym, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2
Rodzaje błonnika a wpływ na zdrowie
Spożywanie błonnika jest bardzo ważne, gdyż pełni on niezwykle istotne funkcje w układzie pokarmowym, m in. ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom