Ryzyko cukrzycy typu 2 większe u osób… prześladowanych w pracy

Obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w Podleszanach
12 grudnia 2017
Obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w Płocku
13 grudnia 2017

Ryzyko cukrzycy typu 2 większe u osób… prześladowanych w pracy

Stres związany z prześladowaniem w pracy zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, która rozwija się przede wszystkim w wieku dojrzałym – wynika z międzynarodowego badania, które publikuje pismo „Diabetologia”.

Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii, razem z badaczami ze Szwecji, Finlandii, Wielkiej Brytanii i Chin doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników czterech dużych badań, które przeprowadzono w Szwecji, Danii i Finlandii.

Badania objęły łącznie niemal 46 tys. osób w wieku 40-65 lat, które wyjściowo nie miały zaburzeń metabolizmu glukozy, w tym cukrzycy typu 2. Wszystkie badane osoby na początku udzielały informacji na temat tego, czy doświadczyły lub doświadczają przemocy, bądź prześladowania w pracy. W analizie uwzględniono różne czynniki demograficzne, takie jak wiek, płeć, kraj pochodzenia, stan cywilny, poziom wykształcenia.

9 proc. badanych przyznało, że padło w miejscu pracy ofiarą znęcania się, natomiast 12 proc. doświadczyło przemocy lub było nią zagrożonych.

Jak wyliczyli autorzy analizy, u osób narażonych na szykanowanie w miejscu pracy pojawiło się o 46 proc. wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z osobami, które nie miały takich przykrych doświadczeń. Z kolei doświadczenie bezpośredniej przemocy lub zagrożenie nią miało związek z wyższym o 26 proc. ryzykiem cukrzycy.

Ryzyko było nieco mniejsze (zwłaszcza w przypadku prześladowania), gdy w analizie uwzględniono wskaźnik masy ciała (BMI). Płeć nie miała wpływu na wyniki.

Naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania, które pomogą wyjaśnić podłoże zaobserwowanej zależności. Niezbędne jest też sprawdzenie, czy interwencje ograniczające przemoc i prześladowanie w miejscu pracy mogą wpłynąć na obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 w populacji osób aktywnych zawodowo.

Cukrzyca typu 2 jest najczęstszym rodzajem cukrzycy – stanowi 85-90 proc. wszystkich przypadków tej choroby. Choroba rozwija się w wyniku zmniejszenia wrażliwości tkanek na insulinę – tkanki tracą zdolność prawidłowego wykorzystywania tego hormonu, który jest niezbędny w metabolizmie glukozy.

Wśród głównych czynników cukrzycy typu 2 wymienia się czynniki środowiskowe, w tym zbyt kaloryczną dietę, siedzący tryb życia, ale też zaburzenia snu. Wiadomo także, że istnieją predyspozycje genetyczne do tej choroby.

Źródło: PAP/Rynek Zdrowia

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *