Pojawił się nowy numer miesięcznika „Diabetyk”

Katowice: SUM rekrutuje pacjentów do największego na świecie badania cukrzycy typu 1
4 stycznia 2018
Spotkanie wigilijne w Mielcu
5 stycznia 2018

Pojawił się nowy numer miesięcznika „Diabetyk”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FELIETON

4 Narysuj granice

POCZYTALNIA

5 Kontrola czynników ryzyka u osób z cukrzycą

Genetyczne markery cukrzycy typu 1

Świąd skóry w cukrzycy

6 Przygody Psinki Inki (64)

Kontrola glikemii u amerykańskich diabetyków

7 Na zdrowie – ruch

SAMI O SOBIE

8 Cukrzyca i stabilność emocjonalna

DIABETYK POLECA

10 Jedzenie jest ważne, insulina też

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

14 Cukrzyca w wieku podeszłym

POD LUPĄ

17 Schorzenia trzustki

20 Do rany przyłóż

24 Leczenie antybiotykami

ABC INSULINOTERAPII

26 Mity o insulinie

LEKARZ ODPOWIADA

29 Dla kogo mieszanki insulin?

ZDROWO ŻYWIENIOWO

32 Vademecum planowania diety (cz. 1). Energia – z czym to się je?

36 Mąki świata w polskiej kuchni (cz. 1)

40 Przepisy kulinarne

ZADBAJ O SIEBIE

42 Naturalne antybiotyki

44 Apteki

46 Roz(g)rywka

47 Prenumerata

 

DIABETYK POLECA

Jedzenie jest ważne, insulina też

Cukrzyca i jedzenie są jak ogień i woda, jak powietrze i ziemia, albo jak… Bolek i Lolek. Są ze sobą połączone, ale czasem mogą na siebie działać destrukcyjnie. Jedzenie było od zawsze największym wyzwaniem w cukrzycy. Kiedyś leczyło się ją tylko dietą. Gdy odkryto insulinę, pojawiło się więcej możliwości, ale dieta nadal stanowi trzon insulinoterapii. W połowie lat 90. na rynku pojawił się prawdziwy insulinowy przełom: analog insuliny szybkodziałającej. Zaczyna działać po ok. 5–10 minutach, szczyt działania ma między 1.–2. godziną, a kończy swoje działanie po 3–5 godzinach. Taki charakter działania insuliny pozwolił na diametralną zmianę w dawkowaniu insuliny do posiłku. Dawka insuliny odpowiada bowiem jednemu posiłkowi zawierającemu węglowodany, a zjedzone węglowodany trawią się mniej więcej w takim samym tempie, jak czas szczytu działania insuliny. W związku z tym nie ma potrzeby dojadania 3–4 godziny po zastrzyku i możliwe jest dokładne wyliczenie dawki insuliny do konkretnego produktu.

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Cukrzyca w wieku podeszłym

U osób w wieku podeszłym terapia nie może być zbyt skomplikowana – pacjent nie będzie w stanie należycie opanować zasad samokontroli, a obsługa pena (wstrzykiwacza) czy glukometru może okazać się zbyt trudna. U takich pacjentów trudna jest też modyfikacja złych nawyków żywieniowych utrwalonych przez długie lata. Zalecenia lekarskie mają na celu zminimalizowanie przyszłych szkód wywołanych chorobą, ale nie mogą nazbyt obniżyć komfortu życia pacjenta lub być wręcz niewykonalne. W grupie diabetyków w podeszłym wieku kontrola glikemii i hemoglobiny glikowanej (HbA1c) nie muszą być tak bardzo restrykcyjnie przestrzegane, jak u osób młodych. Powikłania cukrzycy pojawiają się po wielu latach trwania źle leczonej cukrzycy, przebiegającej z wysokimi poziomami glukozy we krwi. Ze względu na podeszły wiek pacjentów, w którym wykryto u nich cukrzycę, ryzyko pojawienia się powikłań nie jest duże. Nie znaczy to, że starszych nie należy dobrze leczyć.

POD LUPĄ

Do rany przyłóż

Trudno gojące się rany to coraz powszechniejszy problem i poważna przeszkoda w normalnym, codziennym funkcjonowaniu dla wielu chorych. Zmagają się z nim nie tylko osoby starsze (odleżyny, owrzodzenia), ale także osoby cierpiące na cukrzycę (stopa cukrzycowa) czy miażdżycę (stopa miażdżycowa). Osoby po zabiegach operacyjnych i głębokich urazach są też wyjątkowo narażone na zakażenie rany, które doprowadzić może do poważnych powikłań. Nie istnieje jeden, uniwersalny opatrunek, który można by przyłożyć do każdej rany. Współczesne opatrunki pełnią różne funkcje: oczyszczają, chłoną, chronią… W rezultacie bardzo często na jeden rodzaj rany stosuje się kilka rodzajów opatrunków. Wynika to też z faktu, że żaden opatrunek nie jest w stanie samodzielnie sprostać wszystkim potrzebom rany przechodzącej przez kolejne etapy gojenia: fazę zapalenia (wysięku), fazę ziarninowania i naskórkowania (wzrostu) oraz fazę dojrzewania (przebudowy).

LEKARZ ODPOWIADA

Dla kogo mieszanki insulin?

Jeśli dobierzemy określoną dawkę ranną, nie znaczy to, że wieczorna musi być taka sama. Sumarycznie dawka ranna jest wyższa niż wieczorna. Dawki mogą też różnić się proporcjami, np. rano mieszanka 40% lub 50%, a wieczorem 30%. W tej sytuacji pacjent będzie posiadał dwa peny: jeden rodzaj mieszanki rano, drugi wieczorem. Naczelną zasadą jest prowadzenie prawidłowej diety, o odpowiedniej kaloryczności i rozkładzie węglowodanów oraz dobranie dawki i rodzajów insuliny tak, aby przebieg glikemii był wyrównany. To proste zdanie nie oddaje stopnia komplikacji, który występuje zazwyczaj w życiu. Jednak wytrwałe dążenie lekarza i pacjenta (czasami metodą prób i błędów) powinno doprowadzić do właściwych efektów. Insulinoterapia w postaci dwóch wstrzyknięć mieszanki jest metodą bardzo skuteczną i elastyczną. Jednak ze względu na konieczność wstrzyknięć jest przez niektórych pacjentów odrzucana lub co najmniej odkładana. To często może skutkować utrzymywaniem się niewłaściwego wyrównania, a przedłużanie tego stanu, jak wiadomo, grozi komplikacjami naczyniowymi.

ZADBAJ O SIEBIE

Naturalne antybiotyki

W dobie rosnącej liczby mutujących się bakterii odpornych na leczenie i wszechobecności antybiotyków (w glebie, jedzeniu, medycynie) problem coraz mniejszej ich skuteczności stał się faktem. Faktem bardzo niepokojącym, bo czyniącym ludzi coraz bardziej bezradnymi w walce z chorobami. Dlatego warto – przynajmniej w niektórych przypadkach – przeprosić się z naturą, zanim bezrefleksyjnie i bez wskazań sięgniemy po antybiotyk, by leczyć bieżące dolegliwości. (…) Chrzan pobudza odporność organizmu, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Dzięki temu uznawany jest za silny naturalny antybiotyk. Właściwości te zawdzięcza zawartości fitoncydu (którego obecność charakterystyczna jest także dla cebuli i czosnku) oraz lizozymu (murariozy). Lizozym to enzym bakteriobójczy, mający udowodnione działanie antygrzybiczne, antynowotworowe i przeciwbólowe (największą jego ilość znajdziemy w białku jaja kurzego).

Więcej na www.diabetyk.pl i www.facebook.com/diabetyk

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *