Pojawił się lutowy numer miesięcznika „Diabetyk”

Pielęgnuj stopy, zapobiegaj powikłaniom
1 lutego 2018
Wigilia u Rypińskich Diabetyków
6 lutego 2018

Pojawił się lutowy numer miesięcznika „Diabetyk”

 

 

 

 

 

 

FELIETON

4 Felieton smutno-sarkastyczno-noworoczny

POCZYTALNIA

5 Zwyczaje żywieniowe a zespół metaboliczny

Zaburzenia erekcji w cukrzycy

6 Przygody Psinki Inki (65)

Owoce z niską zawartością cukru

Metabolizm glukozy w mózgu a choroba Alzheimera

7 Leczenie stopy cukrzycowej nadal trudne

Remisja cukrzycy typu 1

PERSPEKTYWY I ZBLIŻENIA

8 Gramy, bo lubimy!

DIABETYK POLECA

10 Jak wyliczyć dawki insuliny na węglowodany?

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

14 Wiedza w pigułce. Choroby oczu – Retinopatia (cz.1)

POD LUPĄ

16 Rzucamy palenie

20 Węzły chłonne

ABC INSULINOTERAPII

23 Zimowe spacery a leczenie insuliną

LEKARZ ODPOWIADA

25 Cukrzyca i hashimoto

ZDROWO ŻYWIENIOWO

27 Vademecum planowania diety (cz. 2). Węglowodany w posiłkach

30 Mąki świata w polskiej kuchni (cz. 2)

34 Przepisy kulinarne

WARTO WIEDZIEĆ

36 Flora bakteryjna przewodu pokarmowego a zdrowie

38 Odpowiedzialność za własne życie

AKTYWNY STYL

40 Styl lecącego żurawia

44 Apteki

46 Roz(g)rywka

47 Prenumerata

 

DIABETYK POLECA

Jak wyliczyć dawki insuliny na węglowodany?

 

Węglowodany jako takie zazwyczaj znajdują się także w większości naszych posiłków – jeśli na śniadanie jemy kanapki z masłem i żółtym serem, a na obiad np. mięso z ziemniakami, to każdy z tych posiłków będzie mieszany, a więc będzie zawierał i białko, i tłuszcz, i węglowodany. Wpływ spożytych węglowodanów na stężenie glukozy we krwi (i tempo jej wzrostu) będzie też zależeć od tego, czy spożywamy węglowodany złożone, czy proste, oraz jaki indeks i ładunek glikemiczny ma dany produkt. W ogromnym skrócie, węglowodany proste mają w sobie produkty zawierające głównie sam cukier i białą mąkę, a węglowodany złożone są bardziej skomplikowanymi związkami zawartymi np. w owocach, warzywach, kaszach, otrębach czy płatkach owsianych. Cukry proste szybciej podnoszą glikemię, więc lepiej nadają się przy niedocukrzeniu. Tak samo indeks i ładunek glikemiczny – im wyższe w danym produkcie, tym szybciej stężenie glukozy we krwi będzie rosnąć.

 

POD LUPĄ

Rzucamy palenie

 

Jak diabetyk powinien rzucić palenie? Chciałoby się powiedzieć: szybko, ale zbyt gwałtowne zerwanie z nałogiem może doprowadzić do zmian metabolizmu organizmu, które utrudnią kontrolę glikemii. Z rozwagą należy podejść do stosowania środków farmakologicznych, które można obecnie kupić bez recepty w aptekach. Osoby chore na cukrzycę muszą najpierw porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą. Najpierw należy bowiem ustalić poziom uzależnienia (liczba papierosów wypalanych jednego dnia), a także ocenić, czy nie istnieją przeciwwskazania do stosowania określonych preparatów umożliwiających rzucanie palenia. Wśród wielu technik walki z uzależnieniem od papierosów metody farmakologiczne zdecydowanie najbardziej podnoszą szanse na trwałe zerwanie z nałogiem. Część tabletek można kupić bez recepty, podczas gdy niektóre wydawane są z przepisu lekarza.

 

ABC INSULINOTERAPII

Zimowe spacery a leczenie insuliną

 

Decydując się na planowe lub spontaniczne spacery po zaśnieżonych nawierzchniach, w niskich temperaturach, powinniśmy mieć na względzie, że taki spacer będzie wymagał większego wysiłku. Może się również okazać, że dystans trzeba będzie skrócić ze względu na utrudnienia: zaspy, oblodzenie chodnika itp. Zatem, kontrolując stężenia glukozy we krwi, wiemy, czy możemy podjąć jakiś wysiłek fizyczny bez narażania się na kłopoty. Chodzenie po śniegu można praktykować, gdy glikemia wynosi powyżej 100 mg/dl i poniżej 140 mg/dl. W przypadku cukrzycy typu 2, gdy insulinoterapia opiera się na modelu konwencjonalnym (jedno, dwa wstrzyknięcia z insuliną), zaleca się spacerowanie również w przypadku podwyższonych wartości. Aktywność fizyczna usprawnia działanie insuliny i pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Wpływa też korzystnie na przełamywanie insulinooporności.

 

LEKARZ ODPOWIADA

Cukrzyca i hashimoto

 

Powstaje istotne pytanie, czy zaburzenia funkcji tarczycy rzutują na przebieg cukrzycy. Zarówno insulina, jak i hormony tarczycy są niezwykle istotne dla prawidłowej przemiany materii, a skuteczne leczenie obu stanów chorobowych – cukrzycy i niedoczynności tarczycy – wydaje się kluczowe. Ta ostatnia może też niekorzystnie rzutować na układ krążenia. Uważa się, że może ona prowadzić do podwyższenia cholesterolu, szczególnie jego frakcji LDL, oraz wzrostu ciśnienia tętniczego. Zwiększone stężenie cholesterolu frakcji LDL jest czynnikiem ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych w tętnicach. Z uwagi na zagrożenie późnymi powikłaniami naczyniowymi w cukrzycy zaburzenia te wymagają skrupulatnego prowadzenia. Niedoczynność tarczycy może być przyczyną zwiększonego ryzyka hipoglikemii u pacjentów leczonych insuliną lub innymi lekami hipoglikemizującymi. Jest jeszcze jeden stan, który wymaga szczególnej uwagi, a mianowicie ciąża. Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka i jego ośrodkowego układu nerwowego. A zatem w czasie ciąży niedoczynność tarczycy musi być szczególnie pilnie monitorowana i leczona odpowiednio zmodyfikowanymi dawkami (zazwyczaj wyższymi).

 

WARTO WIEDZIEĆ

Flora bakteryjna przewodu pokarmowego a zdrowie

 

Na skład naszej mikrobioty mają wpływ rożne substancje i okoliczności. Prebiotyki to substancje, które wspomagają prawidłowy rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Najpopularniejszy prebiotyk to błonnik pokarmowy, który jest mieszanką polisacharydow. Innym jest skrobia będąca wielocukrem pochodzenia roślinnego. Dużo prebiotyków zawierają: korzeń cykorii, mniszek lekarski, karczoch jerozolimski (zwany też topinamburem), czosnek, cebula, por, szparagi, banany, jęczmień, owies, jabłka, korzeń konjac, kakao, korzeń łopianu, siemię lniane, korzeń yacon, korzeń jicama, otręby pszenne, wodorosty. Wiele z nich znamy i jadamy codziennie, jak cebula, jabłka, banany. Niektóre nazwy brzmią egzotycznie. Nic dziwnego – na przykład karczoch jerozolimski został sprowadzony do Polski dopiero w 1998 roku, natomiast w Ameryce roślina była znana od czasów prekolumbijskich. Dietetyka okazuje się nie tak globalna, jak byśmy sobie tego życzyli.

 

Więcej na www.diabetyk.pl www.facebook.com/mojacukrzyca

 

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *