Pojawił się kwietniowy numer miesięcznika „Diabetyk”

Badania: gorąca kąpiel chroni przed cukrzycą?
31 marca 2017
Czy chorzy na cukrzycę mają szansę być leczeni zgodnie z najwyższymi standardami europejskimi?
4 kwietnia 2017

Pojawił się kwietniowy numer miesięcznika „Diabetyk”

Wszystkim naszym Czytelnikom i ich rodzinom życzymy pięknych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy oraz niczym niezmąconej radości i beztroskiego czasu świętowania w zdrowiu.

 

FELIETON

2 Gwizdek Pareta

POCZYTALNIA

3 Obturacyjny bezdech senny i cukrzyca ciążowa

Kopnij cukrzycę

Muzyka opóźnia rozwój choroby Alzheimera

4 Przygody Psinki Inki (56)

Cukrzyca u osób z HIV

Ćwiczenia fizyczne poprawiają pamięć

DIABETYK POLECA

5 Trudna para – Wielkanoc i cukrzyca

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

10 Powikłania naczyniowe cukrzycy (cz. 2)

12 Najlepszy przyjaciel w insulinoterapii

POD LUPĄ

15 Apteczne mity (cz.1)

18 Gdy swędzi i piecze

20 Choroba refluksowa przełyku

LEKARZ ODPOWIADA

23 Metformina w cukrzycy typu 1?

ABC INSULINOTERAPII

26 Batalia o glikemię w święta

ZDROWO ŻYWIENIOWO

28 Obniżamy cholesterol

32 Oleje mniej znane a zdrowe (cz. 2)

36 Przepisy kulinarne

AKTYWNY STYL

38 W trosce o stawy

WARTO WIEDZIEĆ

42 Dziecko, praca i cukrzyca

45 Prenumerata

46 Apteki

48 Roz(g)rywka

 

DIABETYK POLECA

Trudna para – Wielkanoc i cukrzyca

Okres świąt – oprócz pięknej tradycji celebrowania – to także czas podejmowania trudnych dietetycznych wyzwań i prób rozwikłania wielu dylematów – co i ile kupić, jakie produkty wybrać, co i jak z tego przygotować? Przyznać trzeba, że połączenie wielkanocnej kuchni, dużego apetytu i prawidłowych glikemii nie jest łatwe, ale też nie jest niemożliwe. Niektórych potraw świątecznych nie da się zastąpić mniej kalorycznymi i mniej tłustymi odpowiednikami. W takiej sytuacji możemy zrobić jedno – skosztować odrobinę takiej potrawy, najlepiej na małym talerzyku, żeby nasz mozg odebrał informację, iż talerz był pełny po brzegi, a więc uczucie sytości powinno być zaspokojone. Musimy trochę oszukać nasze zmysły i ośrodek sytości (niezastąpiony w tym oszustwie jest też dodatek błonnika). Pamiętajmy, aby w okresie okołoświątecznym częściej kontrolować glikemię za pomocą glukometru (przypominamy, że na poziom glukozy we krwi wpływają nie tylko węglowodany, ale też białka i tłuszcze – po około 5–8 godzinach od spożycia). Nawet osoby niestosujące insuliny powinny w tym czasie częściej sprawdzać poziom glukozy. To jedyny sposób, aby zareagować, zanim na glukometrze pojawi się 300 mg/dl (lub więcej). Jedynie rozsądek i wstrzemięźliwość w objadaniu się oraz aktywność fizyczna mogą pomoc nam w utrzymaniu glikemii w ryzach (w przypadku cukrzycy leczonej lekami doustnymi to właściwie jedyna metoda). Może to być spacer, nordic walking (chodzenie z kijkami), przejażdżka na rowerze, cokolwiek, co pomoże naszemu organizmowi uporać się z nadwyżką kalorii i podwyższoną glikemią.

 

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Powikłania naczyniowe cukrzycy (cz. 2)

Leczenie miażdżycy kończyn dolnych zależy od stopnia zaawansowania zmian miażdżycowych w tętnicach. Bardzo ważnymi elementem terapii jest tzw. trening marszowy. Rehabilitacja ruchowa polegająca na regularnym chodzeniu sprawia, że wydłuża się dystans, który pacjent może pokonać bez bólu w kończynach dolnych. Drugi element terapii to stosowanie leków poprawiających ukrwienie kończyn. Najbardziej rozpowszechnionym w użyciu preparatem jest pentoksyfilina, która poprawia ukrwienie kończyn, zmniejsza lepkość krwi i hamuje agregację (gromadzenie się w skupiska) krwinek czerwonych. Trzecim elementem terapii jest zwalczanie czynników ryzyka miażdżycy, takich jak palenie papierosów, hipercholesterolemia oraz hiperglikemia.

 

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Najlepszy przyjaciel w insulinoterapii

Producenci insulin zalecają stosowanie wyłącznie fiolek i penów tej samej firmy – tylko wtedy możemy mieć bowiem gwarancję, że dawka zostanie podana w całości i dokładnie, co potwierdzone jest badaniami klinicznymi przeprowadzanymi przed wprowadzeniem insulin na rynek. Dlatego też jeśli stosujemy insuliny firmy „A”, to otrzymamy do nich pena właśnie firmy „A”, a nie innej. Jedyny sposób, aby zdobyć wstrzykiwacze, to wizyta w poradni diabetologicznej. Producenci insulin zostawiają je w ośrodkach diabetologicznych, jeśli więc potrzebujesz nowego urządzenia, zgłoś to swojemu lekarzowi i pielęgniarce. Niestety nie da się zakupić pena na wolnym rynku (chyba, że przypadkiem, używanego), nie można też nabyć go bezpośrednio od firmy. Pen jest narzędziem do podawania konkretnego leku i z tym właśnie lekiem, a właściwie receptą na niego, zostanie pacjentowi wydany. Należy pamiętać, że insulina, nawet tego samego rodzaju, ale innej firmy, będzie działać nieco inaczej.

 

LEKARZ ODPOWIADA

Metformina w cukrzycy typu 1?

W teorii wydawałoby się, że wszystkie zaburzenia występujące w cukrzycy typu 1 powinny być korygowane przez właściwe podawanie insuliny. W praktyce jednak są pewne niedostatki insulinoterapii pomimo coraz doskonalszych metod leczenia (np. problemy z wyrównaniem cukrzycy, niedocukrzenia, przyrost masy ciała, powikłania sercowo-naczyniowe). Stąd w cukrzycy typu 1 pojawiają się próby dodania do insuliny innych leków przeciwcukrzycowych, w tym metforminy. Na razie na podstawie przeprowadzonych prób klinicznych wiemy, że są plusy i minusy takiej łączonej terapii. Nadal wyniki są zbyt skromne, aby metformina trafiła do oficjalnych wytycznych publikowanych przez towarzystwa naukowe. Pacjent powinien być też uprzedzony o możliwych problemach takiej kombinacji, przede wszystkim zwiększonym ryzyku hipoglikemii. Zdania badaczy są aktualnie podzielone, część patrzy na ten nowy kierunek optymistycznie, a część widzi raczej umiarkowane skutki i potencjalne kłopoty.

 

ZDROWO ŻYWIENIOWO

Obniżamy cholesterol

Strategia żywieniowa w skutecznej walce ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu jest całkiem prosta: z jednej strony polega na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej natomiast na dbaniu o wysoką podaż takich produktów, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Najlepiej tym kryteriom odpowiada dieta śródziemnomorska z regularnym spożyciem ryb morskich dwa razy w tygodniu, z dużą ilością surowych sezonowych warzyw (około 400–500 gramów dziennie), spożyciem owoców w ilościach około 200–300 gramów (w zależności od stężenia glukozy). Tłuszczem dobrego wyboru dodawanym jedynie na surowo do sałatek czy surówek powinien być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, ale w ilościach kilka kropli na porcję, by nie zwiększać niepotrzebnie energetyczności diety. Produkty dostarczające kwasów nasyconych, to znaczy tłuste mięsa i wędliny, przetwory mięsne, pasztety i mielonki, pełnotłuste mleko i jego przetwory, np. śmietana, sery żółte i topione oraz pełnotłusty twaróg, warto w diecie ograniczyć.

 

Więcej na www.diabetyk.pl

 

« Strona główna