Pojawił się kwietniowy numer miesięcznika „Diabetyk”

RPD pyta NRL o wystawianie zleceń na wyroby medyczne dla dzieci z cukrzycą
5 kwietnia 2018
„Złoto naszym dobrem – Wiedza bogactwem” – IV Złotoryjskie Spotkanie Diabetologiczne
6 kwietnia 2018

Pojawił się kwietniowy numer miesięcznika „Diabetyk”

 

 

 

 

 

FELIETON

4 Ile?

POCZYTALNIA

5 Choroby przyzębia a kontrola glikemii

Diabetycy rzadziej cierpią z powodu migreny

6 Przygody Psinki Inki (67)

Powikłania naczyniowe – od czego zależą?

Co pomaga unormować masę ciała?

7 Chorzy z nowotworami żyją coraz dłużej

Zanieczyszczenie powietrza a ciśnienie krwi

SAMI O SOBIE

8 Bieg do gwiazd

DIABETYK POLECA

10 Obliczamy WBT w posiłkach mieszanych

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

14 Ty, życie i cukrzyca

17 Wiedza w pigułce. Choroby oczu – Retinopatia (cz. 3) – Leczenie

ABC INSULINOTERAPII

20 Insulinoterapia męskim okiem

POD LUPĄ

22 Leczenie nadciśnienia zapobiega otępieniu

24 Nerki pod opieką farmaceuty

27 Rak tarczycy

LEKARZ ODPOWIADA

30 Insulinowrażliwość – Insulinooporność

ZDROWO ŻYWIENIOWO

32 Vademecum planowania diety (cz. 4). Tłuszcze to nie tylko kalorie

36 Zdrowe i pożywne zupy

39 Przepisy kulinarne

WARTO WIEDZIEĆ

42 Organizm w stanie hiperglikemii

44 Apteki

46 Roz(g)rywka

47 Prenumerata

 

DIABETYK POLECA

Obliczamy WBT w posiłkach mieszanych

Już wiesz, że musisz obliczać węglowodany (najczęściej wymienniki węglowodanowe), ważyć produkty, znać się na gramach i obliczać dawkę insuliny do posiłku. Jeśli chcesz wskoczyć na jeszcze wyższy poziom zaawansowania, uczysz się obliczać wymienniki białkowo-tłuszczowe i dodatkową dawkę insuliny na tłuszcze. Pamiętasz, co to jest 1 wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT)? To 100 kilokalorii (kcal) pochodzących z białka i tłuszczu. Gdy jemy tylko i wyłącznie produkty białkowo-tłuszczowe (ser, mięso, ryby), wystarczy, że spojrzymy na liczbę kilokalorii w produkcie, podzielimy to przez 100 i już mamy liczbę WBT. Prawdziwa trudność pojawia się, gdy jemy posiłek mieszany, w którym węglowodany, białko i tłuszcz są wymieszane. W takich produktach informacja o wartości energetycznej (kcal) obejmuje cały produkt, bez rozróżnienia, czy kilokalorie pochodzą z białka, tłuszczu czy węglowodanów. Wszystko w jednym! Ale i z takim wyzwaniem można sobie poradzić.

 

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Ty, życie i cukrzyca

Insulina jest lekiem i to bardzo silnym, więc trzeba ją rozsądnie dawkować. Dlatego nie powinno się jej przyjmować w ilości większej niż potrzebuje organizm. Niektórzy doskonale żonglują dawkami na wszystkie spożywane posiłki, utrzymując prawidłową glikemię, ale jeśli podają sobie 100 i więcej jednostek insuliny na dobę, nie jest dobrze. Oczywiście są sytuacje, w których organizm wymaga tak dużej ilości leku, np. w okresie dojrzewania nastolatków, szczególnie chłopców, w trakcie ciężkiej choroby infekcyjnej. Musimy jednak pamiętać, że insulina należy do grupy hormonów anabolicznych, czyli budulcowych (bez jej udziału niemożliwe jest wzrastanie). Inna strona jej anabolicznego działania to wpływ na budowę także tkanki tłuszczowej, co może sprzyjać tyciu. A gdy w organizmie gromadzi się nadmiar insuliny, to rośnie apetyt. Czyli im więcej jemy, tym większe dawki insuliny sobie podajemy, a im więcej jej podajemy, tym bardziej jesteśmy głodni – i koło się zamyka.

 

POD LUPĄ

Leczenie nadciśnienia zapobiega otępieniu

Staranne i skuteczne leczenie nadciśnienia powinno być prowadzone od początku jego wykrycia przez całe życie. Już w latach 90. w badaniu Goteborg Study wykazano, że zaburzenia pamięci i otępienie znamiennie częściej rozwijają się u osób z wyższym ciśnieniem krwi. W grupie pacjentów ze średnim ciśnieniem krwi 178/101 mmHg stwierdzano w tomografii komputerowej mózgu znamiennie częściej zmiany charakterystyczne dla otępienia niż w grupie osób ze średnim ciśnieniem 164/92 mmHg. Obserwacje te potwierdzały także inne badania naukowe. Autorzy przeanalizowali dane z 16 badań naukowych, w których uczestniczyło 19 501 osób z nadciśnieniem tętniczym. Wykazali, że nawet stosunkowo niewielkie obniżenie ciśnienia krwi, średnio o 5/3 mmHg, owocuje poprawą w funkcjonowaniu mózgu wyrażającą się znamiennie lepszymi wynikami testu MMSE (określającego stopień otępienia).

 

LEKARZ ODPOWIADA

Insulinowrażliwość – Insulinooporność

To ważne, aby pamiętać, że źródłem glukozy jest nie tylko pokarm, ale również produkcja wewnętrzna w komórkach wątroby. I te dwa mechanizmy łączą się z pojęciem insulinowrażliwości. Jeśli występuje insulinooporność (odwrotność insulinowrażliwości), to krążąca we krwi insulina nie wprowadza w dostatecznym stopniu cząsteczek glukozy do wnętrza komórek ani nie hamuje nadmiernej produkcji glukozy w wątrobie. Oba te zjawiska mają duże znaczenie w powstawaniu cukrzycy, ponieważ prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi i do nadmiernej stymulacji komórek produkujących insulinę. Te zjawiska leżą u podłoża cukrzycy. Ale nie są to jedyne miejsca działania insuliny. Odgrywa ona także znaczącą rolę w innych przemianach białek, tłuszczów, funkcjonowaniu mózgu, serca, naczyń krwionośnych. Ma swój udział w utrzymaniu tzw. homeostazy, czyli precyzyjnej równowagi różnych przemian metabolicznych. Zatem insulinooporność, która oznacza niedostateczne działanie insuliny, musi powodować liczne następstwa.

 

ZDROWO ŻYWIENIOWO

Vademecum planowania diety (cz. 4). Tłuszcze to nie tylko kalorie

W produktach spożywczych i tłuszczach spożywczych, ale również w lipidach ustrojowych, mogą występować kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Bardzo prostym sposobem na ich rozróżnienie jest konsystencja, bowiem kwasy tłuszczowe nienasycone przeważnie mają postać płynną i tym też charakteryzują się tłuszcze (przeważnie roślinne), w których one występują w dużych ilościach. Zatem można przyjąć, że oleje i oliwy swoją płynną konsystencję zawdzięczają wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast oleje kokosowy i palmowy zawierają dużo kwasów nasyconych, dzięki czemu w temperaturze pokojowej mają konsystencję stałą (podobną do smalcu). Natomiast wśród tłuszczów zwierzęcych swoiste wyjątki stanowią tran i oleje ryb, które są płynne, podobnie jak oleje roślinne, ponieważ tłuszcze te charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Więcej na www.diabetyk.pl i www.fb.com/diabetyk

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *