Otyłość matki sprzyja cukrzycy typu 1 u dziecka

Ustawa o zdrowiu publicznym: diabetycy i diabetolodzy ślą uwagi do projektu
30 kwietnia 2015
Badania: komórki macierzyste w leczeniu cukrzycy typu 2
4 maja 2015

Otyłość matki sprzyja cukrzycy typu 1 u dziecka

Kobiety otyłe w czasie ciąży częściej rodzą dzieci zagrożone cukrzycą typu 1, wymagającą stosowania insuliny – wykazały szwedzkie badania opublikowane przez pismo Europejskiego Towarzystwa Badań na Cukrzycą Diabetologia.

Specjaliści Karolinska Institutet w Sztokholmie twierdzą, że przeanalizowali 1,2 mln przypadków dzieci urodzonych w Szwecji w latach 1992-2004 i obserwowanych przez co najmniej kilka lat. Doszli do wniosku, że na cukrzycę insulinozależną o 33 proc. częściej chorują te z nich, których matki były otyłe w pierwszym trymestrze ciąży.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), za otyłe uznaje się te osoby, których wskaźnik BMI sięga co najmniej 30 punktów (nadwaga liczona jest od 25 punktów wzwyż).

Cukrzyca typu 1 występuje u około 10 proc. wszystkich diabetyków. Najczęściej chorują na nią dzieci i ludzie młodzi, bo może się ujawnić nawet u nastolatków. Pozostałe przypadki tej choroby to tzw. cukrzyca typu 2, nazywana cukrzycą dorosłych. Jednym z głównych jej czynników ryzyka jest otyłość i mało aktywny tryb życia.

Jak podaje PAP Nauka w Polsce, dotychczas nie wiązano otyłości z cukrzycą typu pierwszego. Zauważono jedynie, że częściej chorują te dzieci, których rodzice cierpią na tę chorobę. Szwedzkie badania potwierdziły, że na cukrzycę typu 1 częściej chorują dzieci matek chorych z tego powodu. Wykazano również, że ryzyko tej choroby jest u nich większe niż w przypadku maluchów, których matki były otyłe w czasie ciąży.

Pismo Diabetologia podkreśla, że zachorowalność dzieci na cukrzycę w ostatnich latach się zwiększa. Jednocześnie od 1980 r. dwukrotnie wzrosła na świecie liczba ludzi otyłych. Z danych WHO wynika, że w 2014 r. było 1,9 mld ludzi dorosłych z nadwagą lub otyłością. Wśród nich było 600 mln otyłych, czyli prawie co trzecia osoba ze wskaźnikiem BMI co najmniej 25 punktów.

Źródło: Rynek Zdrowia 02 maja 2015

« Strona główna