Olej rzepakowy pomocny w walce z cukrzycą

Saszetki na pompy insulinowe
4 lipca 2014
Koalicja wczesnego wykrywania cukrzycy
18 lipca 2014

Olej rzepakowy pomocny w walce z cukrzycą

Olej rzepakowy pomaga kontrolować glikemię u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. – informują kanadyjscy naukowcy na łamach pisma „Diabetes Care”.

W badaniach przeprowadzonych na uniwersytecie w Toronto wzięło udział 141 diabetyków, którzy przyjmowali leki obniżające poziom glukozy we krwi. Żaden z badanych nie palił, nie nadużywał alkoholu ani nie miał zdiagnozowanych chorób serca, zaburzeń pracy wątroby czy nowotworu.

Badanych przydzielono losowo do dwóch grup. Pierwsza spożywała każdego dnia 4,5 kromki chleba pełnoziarnistego wzbogaconego olejem rzepakowym. Osoby te poproszono, by podczas okresu obserwacji wybierały produkty o niskim indeksie glikemicznym. Druga grupa codziennie konsumowała 7,5 kromki (ekwiwalent kaloryczny) chleba pełnoziarnistego bez dodatku oleju rzepakowego oraz unikała produktów z białej mąki.

Po upływie trzech miesięcy w obu grupach odnotowano spadek poziomu glukozy we krwi, przy czym był on 1,5-krotnie większy w przypadku osób spożywających chleb wzbogacony olejem rzepakowym. Na zmianie diety w największym stopniu skorzystali pacjenci, którzy najbardziej tego potrzebowali, tj. osoby o większym obwodzie w talii i z nadciśnieniem.

Źródła: „Diabetes Care” / PAP

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *