Wyjazd młodzieży do Cagliari
20 listopada 2014
Werapamil zamiast insuliny?
21 listopada 2014

Menu dla diabetyka

Odpowiednio skomponowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zarządzania taką chorobą jak cukrzyca. Jak się okazuje jest to jednak jeden z najtrudniejszych elementów zmiany stylu życia, z jaki muszą się zmierzyć diabetycy.

Badania przeprowadzone przez Koalicję na rzecz Walki z Cukrzycą potwierdzają, że dla osób z cukrzycą przestrzeganie diety jest znacznym problemem. Diabetycy z niechęcią przyjmują konieczność wprowadzenia ograniczeń żywieniowych, a w konsekwencji niewiele wiedzą o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo dobrana dieta. Jeśli nawet mają taką wiedzę, to rzadko z niej korzystają i zdecydowanie bardzie wolą się „trochę poruszać” niż wprowadzać ograniczenia w jedzeniu. Niestety ograniczenia dietetyczne obowiązują osobę z cukrzyca przez całe życie, a złą dietą zawierającą dużo węglowodanów prostych można zniszczyć każdą, nawet najbardziej wyrafinowaną terapię cukrzycy.

Postanowiliśmy zmierzyć się z tym wyzwaniem i pomóc diabetykom odnaleźć się w „świecie zdrowego jedzenia”. Od lat w ramach Koalicji na rzecz walki z cukrzycą prowadzimy projekty edukacyjne dotyczące cukrzycy, skierowane do szerokiej opinii publicznej, nauczycieli, czy osób z cukrzycą. Tym razem więc wzięliśmy na warsztat temat żywienia i uruchomiliśmy nową akcję społeczną „Menu dla diabetyka”. 

W ramach projektu chcemy edukować  osoby z cukrzycą na temat jedzenia, inspirować do sięgania po nowe potrawy i produkty, a także zmienić ich nawyki żywieniowe w sposób smaczny i przyjemny. Dlatego też do projektu zapraszamy wszystkich tych, którzy dziś rządzą podniebieniami Polaków – restauratorów, producentów żywności, kucharzy, blogerów kulinarnych, dziennikarzy. Chcemy wspólnie stworzyć bazę pomysłów i inspiracji, które pomogą diabetykom w komponowaniu codziennej diety.

W tym celu do końca roku powstanie pierwszy portal kulinarny www.menudladiabetyka.pl poświęcony wyłącznie diecie cukrzycowej z gotowymi przepisami dla diabetyków. Planujemy także cykliczne warsztaty z dietetykami i kucharzami, na których w praktyczny sposób będzie można nauczyć się przygotowywania dań uwzględniających wytyczne diety cukrzycowej.

Akcja „Menu dla diabetyka” ma pomagać osobom z cukrzycą dobierać produkty i komponować posiłki zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także inspirować restauratorów i producentów żywności do wprowadzania i  oznaczania produktów dedykowanych osobom z cukrzycą.  Na początek we współpracy z ekspertami opracowaliśmy wytyczne dotyczące komponowania posiłków dla diabetyków, które chcemy upowszechniać wśród osób na co dzień zajmujących się przygotowywaniem posiłków w restauracjach.

Symbolicznym elementem akcji jest wprowadzenie oznaczeń w menu w restauracjach oraz na opakowaniach produktów, które są rekomendowane w diecie cukrzycowej.

« Strona główna